Текстови полета

Определение:

Този тип матричен въпрос ви позволява да създадете таблица от променливи (в колони и редици) и избори за съответните променливи, като последните са представени в текстови полета. Анкетираният може да въведе своя отговор в свободен текст за всяка клетка от матричната таблица.

Матричните текстови полета представляват почти еднакви по съдържание въпроси със свободен текстови отговор, които вместо да бъдат зададени поотделно, са комбинирани в таблица за улеснение на анкетирания.

Това са въпроси от отворен тип (постави линк към статия за отворени въпроси), при които респондентът трябва да изпише с думи своя отговор, като прави избора си на база на заданието, посочено във всяка редица и колона.

Пример:

Употреба/приложение:

Винаги използвайте този тип матричен въпрос, когато имате поредица от близки въпроси тип едноредово текстово поле (постави линк към едноредово текстово поле тук). Комбинирайки ги в таблица ще бъде по-ясно, точно, а и по-бързо за анкетирания.

Въпреки че няма точно определен брой на символите, които могат да бъдат изписани в полетата за свободен отговор, визуално те подсказват на анкетирания, че отговорът му трябва да бъде кратък и ясен. Въпросите, които задавате, могат да изискват въвеждането и на числа, не само на думи.

Като цяло този тип матричен въпрос е по-рядко срещан в анкетните карти за разлика от останалите видове въпроси. Причината се крие в естеството на информацията, която създателят на анкетата желае да получи. В повечето случаи това е доста конкретна и подробна информация, данните от която са строго индивидуални и не могат да бъдат получени чрез задаването на въпрос от затворен тип. Ето няколко примера, които илюстрират това:

Най-добри практики:

Използването на този тип матричен въпрос може да се окаже доста примамливо за създателите на анкети, защото спестява място, елиминира задаването на почти еднакви въпроси в последователност, пести време на анкетирания от допълнително четене. Въпреки това трябва много да се внимава с тяхната употреба, тъй като тя крие и негативни последици. Ако таблицата изглежда прекалено голяма и подробна, анкетираният може да започне да въвежда случайни отговори, тъй като може да му омръзне да попълва множеството текстови полета в таблицата.

В зависимост от големината на екрана, от който респондентът гледа анкетата, може да му се наложи да придвижва таблицата многократно надолу-нагоре или надясно-наляво, за да вижда всички нейни елементи. Именно затова е много важно самата тя да бъде кратка и ясна. В противен случай, анкетираният може дори да реши да спре попълването на анкетата.

При създаването на матрични текстови полета бъдете пестеливи откъм думи при описанието на променливите. Също така внимавайте да не създадете таблица с прекалено много редове и колони. Ако не успеете да изпълните тези критерии, винаги може да разделите матрицата на две отделни матрици или да комбинирате една матрица с няколко мултивариативни или друг тип въпроси.

И не на последно място – не забравяйте, че рисковете, които крие използването на въпроси със свободен текстови отговор, не са малки. Бъдете подготвени за неточни отговори, изписани в грешен формат, дори и такива, които звучат абсурдно и нямат нищо общо с темата! Анализът на отворени въпроси отнема и от вашето време като анкетиращ, а понякога тяхното сортиране и квалифициране може да се превърне в истинско главоболие. Затова внимателно обмислете какво точно искате да научите и го поднесете по възможно най-добрия начин в своята анкета.

Допълнителни опции към този тип въпрос:

Задължителен отговор – При маркирането на тази опция респондентът няма да може да продължи към следващия въпрос от анкетата, преди да е отговорил на този въпрос.

Въпросът е активен – Тази опция е маркирана по подразбиране, за да може въпросът да е видим в анкетата. Ако деактивирате тази опция, то автоматично въпросът няма да бъде видим за който и да е от  респондентите, но ще бъде видим в анкетата в профила на нейния създател.

Мин брой необходими отговори – Числото, което бъде вписано в това поле, ще бъде равно на минималния брой отговори, които анкетираният трябва да отбележи, за да продължи към следващия въпрос от анкетата.

Макс брой допустими опции – Числото, което бъде вписано в това поле, ще бъде равно на максималния брой отговори, които анкетираният трябва да отбележи, за да продължи към следващия въпрос от анкетата.

Ширина първа колона – Тази опция ви дава възможност да регулирате ширината на първата колона на матричната таблица. Процентът, който изберете (10%-90%), ще бъде равен на процентът, който ще заема ширината на първата колона от ширината на цялата матрична таблица.

Покажи опция Друго – Тази опция дава възможност на анкетирания да напише допълнителен отговор към вече изброените отговори, ако не намира сред тях такъв, който отговаря на неговото мнение. Може да избирате между многотекстово поле (позволява изписването на по-подробен текст) и еднотекстово (при даване на кратък отговор). Опцията “не показвай“ се избира при нежелание да се показва допълнително текстово поле.

Подреждане – Тази опция ви дава възможност да изберете вида на подреждане на редовете и колоните в матричната ви таблица. Системата автоматично ще съхрани вашия въпрос по начина по който сте го въвели по подразбиране. Ако за вас последователността на колоните и редовете няма значение, то може да избирате между: случайна подредба на редовете, случайна подредба на колоните и случайна подредба и на двете.

Изглед в рапорта/финалния анализ:

 

Експортиране на данните:

Резултатите от анкетата могат да бъдат експортирани под формата на PDF формат и EXEL формат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.