Кои са чувствителните въпроси в проучването

„Склонни сте да прекалявате с алкохола?“

Е, може и да имате такава склонност, ала ако някой Ви попита, едва ли ще му го кажете право в очите, нали? Някак неудобно е….

Малцина са тези, които биха признали „в прав текст“, че мразят даден етнос, че обичат да се напиват или че си падат по кървави боеве с петли. Когато питаме някого за подобни детайли от личния живот, ние задаваме чувствителен въпрос. Или, казано по народному, „неудобен въпрос“.

Влияние на чувствителните въпроси в проучването

Чувствителните въпроси обичайно изкривяват резултатите от анкетите. Така се формират т. нар. отклонения в проучванията. Това са неверни резултати, които идват от дела на респондентите, които са отговорили неискрено, не са отговорили на даден въпрос или пък изобщо не са довършили анкетната карта.

Какво прави въпросите чувстителни?

Науката за изследванията сред хората до този момент не е намерила ясна и категорична дефиниция за чувствителния въпрос.

Някои специалисти-социолози твърдят, че има няколко ясни и лесно отличими значения на понятието.

  • Нахлуване в личното пространство

Въпросите, които създават усещането, че нахлуват в личното пространство на човека, могат да провокират негативна реакция у респондента. Това обичайно са въпроси, които засягат неудобни теми, табута, въобще неща, които не са приемливи в един ежедневен разговор. Тези въпроси създават усещането за пробив в личното пространство, грубо нахлуване.

Твърде лични, тези въпроси се определят главно от смисъла си, а не толкова от ситуационни особености като това как са зададени или на кого.

Питания като тези за доходите или за религиозните предпочитания могат да бъдат чувствителни от тази гледна точка.

Лесно можем да ги разпознаем, ако се зачудим дали провокират реакция от типа „а, това не е ваша работа!“

Уви, такива въпроси могат да бъдат демотивиращи за респондентите, без значение какъв е техният статус по отношение на темата на въпроса.

 

  • Опасност от разкриване

Този тип въпроси касаят такива данни, за които респондентът може да се притеснява да даде искрен отговор, защото се бои, че резултатите могат попаднат в ръцете на трети страни.

Чувствителните въпроси събуждат страхове от евентуалните последици при огласяване на данните. Така например нормално е учениците да се страхуват да споделят дали пушат цигари, защото се боят, че анкетата може да попадне в ръцете на родителите им.

По отношение на такива въпроси е редно да има категорично уверение, че проучването е конфиденциално и неприкосновеността на данните е гарантирана. Все пак има и респонденти, които не са особено склонни да вярват на такива уверения.

 

  • Социално неприемливи отговори

Това са въпроси, чиито отговори може да се различават от приетото в обществото. Нагласите, които подобни въпроси разкриват, могат да са социално неприемливи и в такива случаи респондентите са склонни да излъжат и да посочат друг, социално приемлив отговор.

Подобни въпроси са проблем в обществата с традиции и строги социални норми. Когато отговорът би разкрил поведение, което е е в разрез с общоприетото, хората са склонни да бъдат неискрени.

Такива биха били въпросите, които търсят склонност към сексизъм, расизъм и други нагласи, приети от обществото за „лоши“.

Винаги, когато въпросите биха поставили респондента в ситуация, разкриваща, че е нарушил някаква социална норма или закон, има риск да се получи неверен отговор, само защото е социално приемлив.

 

Кои са най-често срещаните чувствителни въпроси

Много и различни проучвания по цял сват са установи, независимо едно от друго, че има неудобни въпроси, които смущават респондентите. Ако може да се направи класация на чувствителните въпроси, практиката показва, че най-малко деликатни теми са такива като притежаването на карта за библиотеката, гласуването на последните избори или спортните пристрастия. Най-чувствителни и смущаващи са въпросите на теми като извършени нарушения на закони, мастурбация, наркотици.

 

Най-чувствителните теми:

– расови предразсъдъци

– употреба на наркотици

– сексуално поведение

– закононарушения

 

Реакцията на респондентите при чувствителни въпроси

Общо взето има три вида реакции при среща с неудобен въпрос.

Мнозина избират да прескочат въпроса, който ги смущава. Това обаче не винаги е възможно.

Някои респонденти се чувстват засегнати от подобни въпроси и се отказват да попълват анкетата.

Други посочват отговор, който изглежда приемлив, макар и да не е верен.

Разбира се, има и такива, които отговарят откровено и искрено, но те са малко.

Как да увеличим, дела на последните, които дават неприкрит и честен отговор, ще разберем в „Какво да правим с чувствителните въпроси в анкетата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.