Използване на въведение и инструкции във вашата анкета

Въведението и инструкциите на една анкета са също толкова важни, колкото и форматирането и конструирането на въпросите. Някои респонденти могат да решат да не участват във вашето проучване ако не са на ясно каква е целта му, как ще се използват събраните данни или как се попълва самата анкета. Поради тази причина е препоръчително всяка анкета да започва с въведение и инструкции.

Въведението включва кратко описание със следната информация:

  • Целта на проучването.
  • Кой го провежда. Добре е да се включи информация за контакт, за да могат респондентите да се свържат при възникнали въпроси или проблеми.
  • Какви ще са ефектите му върху респондентите. Ако има някаква материална награда за участие, трябва да я упоменете. Това ще бъде допълнителен мотивиращ фактор за респондентите да участват в проучването.
  • Как ще се използва събраната информация и нейната конфиденциалност. Особено при наличие на въпроси от лично естество, например демографски, осигуряване на конфиденциалност на информацията е задължително. В противен случай е възможно голям процент от респондентите да откажат участието си в проучването.
  • Колко време ще отнеме на респондентите да попълнят анкетата.

Ако вземе за пример анкета „Удовлетвореност на клиенти на ресторант“ въведението би изглеждало по следния начин:

Благодарим за участието ви в проучването на ресторант Х! Вашето мнение е изключително ценно за нас и ще ни помогне да подобрим качеството на обслужване в нашия ресторант.

Попълването на анкетата ще отнеме около 10 минути. Информацията, която предоставяте е напълно анонимна. При завършване на анкетата автоматично ще получите ваучер за вечеря за двама на половин цена на вашия email.
Ако имате някакви въпроси или проблеми при попълването на анкетата, можете да се свържете с нас на
Тел: 0888888888
Email: [email protected]

Инструкциите включват кратко описание как да попълнят анкетата включително и управлението между страниците, напускане на анкетата и т.н. Ако проучването е по-специфично и изисква предварителна подготовка на респондентите, това трябва да се включи към инструкциите. Например, обратна връзка за нова мобилно приложение.

За да е валидно проучването респондентите трябва да са употребявали това приложение. В конкретния пример дори може да се включат инструкции за употреба на самото приложение. При нужда от по-специфични и подробни инструкции, въведението и инструкциите могат да са на отделни страници в началото на анкетата, за да не се струпва твърде много текст на едно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.