Разпределение на сума

Определение:

Разпределение на сума е вид въпрос, при който респондентите трябва да класифицират списък с вероятни отговори, като разпределят между тях определен брой точки.  Хубавото на този тип въпрос е, че даден отговор може да получи 0 точки, а друг всички останали! Респондентът подрежда възможните отговори по важност за самия него. Звучи ви сложно? Нека разгледаме следния пример.

Пример:

Употреба/Приложение:

Винаги използвайте класификация тип разпределение на сума, когато искате да накарате анкетирания да подреди списък с отделни елементи. Разпределението на обща стойност помага на анкетирания точно и конкретно да класифицира отговорите спрямо своите лични предпочитания и опит. Същевременно анкетиращият получава много подробна и със сигурност точна информация, която ще бъде полезна за анализа и крайния резултат от проучването.

Този тип въпрос е неизменна част от почти всяка анкета, тъй като е обективен по същност и често елиминира субективните възприятия и пристрастия на респондентите. Намира широко приложение при анкетите, тъй като позволява събирането на числови данни, които след обработка предоставят информация за точни съотношения и пропорции на значимост между отделните отговори. Така например след анализирането на всички попълнени анкети може да се разбере с точно колко даден елемент е по-напред от друг в класацията на анкетираните. Получената информация е много по-конкретна, защото не просто ще научим кой елемент е на първо, кой на второ място и т.н., а колко точно е числовата им разлика.

Най-добри практики:

Препоръчваме ви да ограничите броя на вероятните отговори във въпрос тип разпределение на сума до 5-7. По този начин ще си осигурите както комфорта на анкетирания при подреждането на отделните отговори, така и ефективността и точността при попълването на вашата анкета. Всичко това е неминуемо обвързано с крайните резултати от проучването ви.

Допълнителни опции към този тип въпрос:

Задължителен отговор – При маркирането на тази опция респондентът няма да може да продължи към следващия въпрос от анкетата, преди да е отговорил на този въпрос.

Въпросът е активен – Тази опция е маркирана по подразбиране, за да може въпросът да е видим в анкетата. Ако деактивирате тази опция, то автоматично въпросът няма да бъде видим за който и да е от  респондентите, но ще бъде видим в анкетата в профила на нейния създател.

Вид – Тук имате възможността да определите какъв вид числова стойност да бъде въведена от анкетирания. Може да избирате между number (число), percentage (процент) и currency (валута).

Сума – Числото, което впишете тук, ще отговаря на общата сума, която анкетираният трябва да разпредели между отговорите. В момента, в който впишете сумата, тя автоматично ще се появи в края на въпроса и така ще помогне на анкетирания по-лесно да следи как разпределя общата сума своевременно.

Изглед в рапорта/финалния анализ:

Експортиране на данните:

Резултатите от анкетата могат да бъдат експортирани под формата на PDF формат и EXEL формат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.