Падащи менюта

Определение:

Въпросите тип падащо меню дават възможност на анкетирания да избере само един единствен отговор от предоставените му варианти, показани в падащ списък.  Тези въпроси са неизменна част от всяка анкета. Те са разнообразни, интуитивни, а и лесни за анализиране.

Чрез тях вие предоставяте конкретен брой отговори, от които анкетираният да избере само един. Така не само резултатите от вашата анкета ще бъдат ясно структурирани, но и ще улесните процеса на попълване на анкетата.

Сами по себе си падащите менюта са идентични по приложение и действие с радиобутоните, но вместо възможните отговори да бъдат изброени под самия въпрос, те са скрити в поле, което с едно кликване отваря списъка с отговорите.

Пример:

Употреба/приложение:

Винаги използвайте въпросите тип падащо меню, когато анкетираният трябва да избира от дълъг списък с отговори или когато смятате, че те визуално биха подобрили анкетата ви. Понякога последователността от мултивариативни въпроси с голям брой отговори, между които анкетираният трябва да направи своя избор, може да уморят окото на респондента или да го отегчат, което пък би могло да повлияе негативно на крайния резултат от вашето проучване.

Не се препоръчва и включването на над сто различни варианти-отговори при въпросите от тип падащо меню, защото анкетираният може да се обърка при търсенето на точния отговор, да допусне грешка от бързане и това на свой ред отново да повлияе негативно на общите резултати от анкетата.

Най-добри практики:

Падащите менюта са най-подходящи, когато задавате въпрос, чийто отговори са много на брой и са много кратки (обикновено една дума). Такива са случаите, когато искате да научите информация за държава на пребиване, град на раждане, дата на раждане.

Използвайте падащите менюта пестеливо. Въпреки, че имат определени предимства пред радиобутоните, в повечето случаи, когато опциите за отговор са видими под въпроса, анкетирания по-добре съумява да усети контекста на самия въпрос и по-лесно да се ориентира какъв отговор да даде.

Допълнителни опции към този тип въпрос:

Задължителен отговор – При маркирането на тази опция респондентът няма да може да продължи към следващия въпрос от анкетата, преди да е отговорил на този въпрос.

Въпросът е активен – тази опция е маркирана по подразбиране, за да може въпросът да е видим в анкетата. Ако деактивирате тази опция, то автоматично въпросът няма да бъде видим за който и да е от  респондентите, но ще бъде видим в анкетата в профила на нейния създател.

Изглед – Тук може да избирате между два варианта за представяне на отговорите на вашия въпрос – вертикално и хоризонтално, но промяна в изгледа няма да настъпи, тъй като единственият вариант за изглед на въпросите тип падащо меню е вертикалният. Вертикално (фиг. 1) и хоризонтално (фиг. 2) положение на въпроса има само тогава когато един въпрос съдържа няколко различни падащи менюта едновременно:

Фиг. 1

Фиг. 2

Покажи опция друго – Тази опция дава възможност на анкетирания да напише допълнителен отговор към вече изброените отговори, ако не намира сред тях такъв, който отговаря на неговото мнение. Може избирате между многотекстово поле (позволява изписването на по-подробен текст) и еднотекстово (при даване на кратък отговор). Опцията “не показвай“ се избира при нежелание да се показва допълнително текстово поле.

Изглед в рапорта/финалния анализ:

Въпросите тип падащо меню се изобразяват във финалния анализ/рапорт на анкетата под формата на таблица (фиг. 3) и на диаграма. Може да избирате между стълбовидна диаграма (фиг. 4) и кръгова диаграма (фиг. 5)

Фиг. 3

Фиг. 4

Фиг. 5

Експортиране на данните:

Резултатите от анкетата могат да бъдат експортирани под формата на PDF формат и EXEL формат.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.