Множество отговори на редица

Определение:

Този тип матричен въпрос ви позволява да създадете таблица от променливи и избори за съответните променливи. Анкетираният може да отбележи повече от един отговор за конкретна променлива. Или казано с други думи – респондентът може да маркира няколко отговора за всеки ред от таблицата.

Множество отговори на редица са почти еднакви по съдържание мултивариативни въпроси тип отметки (постави линк към отметки), чиито отговори са напълно идентични, но вместо да бъдат зададени поотделно, са комбинирани в таблица за улеснение на анкетирания.

Това е един от най-често използваните видове въпроси както при провеждането на онлайн анкети, така и при класическите анкетни карти на хартия. Това са въпроси от затворен тип, при които респондентът трябва да избере един или повече отговори от всяка редица, като прави избора си на база на заданието, посочено във всяка колона.

Пример:

Употреба/приложение:

Винаги използвайте този тип матричен въпрос, когато имате поредица от близки въпроси тип отметки (постави линк към отметки), които съдържат и еднакви отговори. Комбинирайки ги в таблица ще бъде по-ясно, точно, а и по-бързо за анкетирания.

Нека разгледаме примера по-горе. Бихте желали да разберете кога участниците във вашата анкета консумират определни хранителни групи. Подготвили сте следните въпроси и възможните им отговори:

  1. Кога консумирате плодове?

– На закуска
– На обяд
– На вечеря
– Между храненията

2. Кога консумирате зеленчуци?

– На закуска
– На обяд
– На вечеря
– Между храненията

  1. Кога консумирате месо?

– На закуска
– На обяд
– На вечеря
– Между храненията

  1. Кога консумирате млечни продукти?

– На закуска
– На обяд
– На вечеря
– Между храненията

  1. Кога консумирате зърнени продукти?

– На закуска
– На обяд
– На вечеря
– Между храненията

Вместо да представите въпросите в този вид, може да ги комбинирате в таблица, което ще съкрати дължината на вашата анкета, ще ви предостави по-систематизиран анализ, ще намали времето, за което респондентът ще прочете и отговори на въпросите.

Най-добри практики:

Матричният въпрос тип множество отговори на редица е много подходящ, когато задавате въпроси от типа:  От къде си набавяте следните стоки? От къде научихте за следните продукти? Колко често вашият преподавател ви дава следните задачи?

Какво е общото между тези въпроси? Искате да разберете едно и също нещо (кога, къде, какво, кога, колко често) за две или повече променливи (продукти, марки, услуги и др.).

Използването на множество отговори на редица може да се окаже доста примамливо за създателите на анкети, защото спестява място, елиминира задаването на почти еднакви въпроси в последователност, пести време на анкетирания от допълнително четене. Въпреки това трябва много да се внимава с тяхната употреба, тъй като тя крие и негативни последици. Ако таблицата изглежда прекалено голяма и подробна, анкетираният може да започне да маркира отговорите си на случаен принцип, тъй като може да му омръзне да следи по редове къде е дал отговор и къде не.

В зависимост от големината на екрана, от който респондентът гледа анкетата, може да му се наложи да придвижва таблицата многократно надолу-нагоре или надясно-наляво, за да вижда всички нейни елементи. Именно затова е много важно самата тя да бъде кратка и ясна. В противен случай, анкетираният може дори да реши да спре попълването на анкетата.

Не забравяйте да бъдете пестеливи откъм съдържанието на елементите в таблицата ви. Бъдете възможно най-кратки и използвайте минимално количество думи. Съветваме ви таблицата, която ще създадете, да не съдържа повече от 5 редици и 5 колони. Ако не успеете да изпълните тези критерии, винаги може да разделите матрицата на две отделни матрици или да комбинирате една матрица с няколко мултивариативни или друг тип въпроси.

Допълнителни опции към този тип въпрос:

Задължителен отговор – При маркирането на тази опция респондентът няма да може да продължи към следващия въпрос от анкетата, преди да е отговорил на този въпрос.

Въпросът е активен – Тази опция е маркирана по подразбиране, за да може въпросът да е видим в анкетата. Ако деактивирате тази опция, то автоматично въпросът няма да бъде видим за който и да е от  респондентите, но ще бъде видим в анкетата в профила на нейния създател.

Мин брой избрани опции – Числото, което бъде вписано в това поле, ще бъде равно на минималния брой отговори, които анкетираният трябва да отбележи, за да продължи към следващия въпрос от анкетата.

Макс брой избрани опции – Числото, което бъде вписано в това поле, ще бъде равно на максималния брой отговори, които анкетираният трябва да отбележи, за да продължи към следващия въпрос от анкетата.

Ширина първа колона – Тази опция ви дава възможност да регулирате ширината на първата колона на матричната таблица. Процентът, който изберете (10%-90%), ще бъде равен на процентът, който ще заема ширината на първата колона от ширината на цялата матрична таблица.

Покажи опция Друго – Тази опция дава възможност на анкетирания да напише допълнителен отговор към вече изброените отговори, ако не намира сред тях такъв, който отговаря на неговото мнение. Може да избирате между многотекстово поле (позволява изписването на по-подробен текст) и еднотекстово (при даване на кратък отговор). Опцията “не показвай“ се избира при нежелание да се показва допълнително текстово поле.

Подреждане – Тази опция ви дава възможност да изберете вида на подреждане на редовете и колоните в матричната ви таблица. Системата автоматично ще съхрани вашия въпрос по начина по който сте го въвели по подразбиране. Ако за вас последователността на колоните и редовете няма значение, то може да избирате между: случайна подредба на редовете, случайна подредба на колоните и случайна подредба и на двете.

Изглед в рапорта/финалния анализ:

Матричният тип въпрос множество отговори на редица се изобразява във финалния анализ/рапорт на анкетата под формата на таблица и на диаграма. Може да избирате между стълбовидна диаграма и кръгова диаграма. Системата създава две диаграми автоматично – по една отделна за колоните (фиг. 1, 2) и за редовете (фиг. 3, 4). Системата създава и две таблици. Едната таблица показва броя на отбелязаните отговори (фиг. 5), а другата процентното съотношение между дадените отговори (фиг.6)

Експортиране на данните:

Резултатите от анкетата могат да бъдат експортирани под формата на PDF формат и EXEL формат.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.