10 стъпки при създаване на анкета

1. Определете вашата публика: Кой желаете да отговори на вашата анкета? Определете дали извадката от респонденти, които сте избрали е представителна. Отговорите, които получите от тях ще дефинират вашите решения в бъдеще.

2. Дефинирайте целите на вашето проучване: Определете ясно какво искате да проверите или оцените. Нека друг прегледа целите ви. По този начин ще бъдете сигурни, че са конкретни и ясни, дори и за човек, който не знае за проучването ви. Помислете дали ще можете да проверите целите ви с резултатите от проучването.

3. Дайте опции на респондентите си: Има голяма вероятност някои респонденти да нямат специфично мнение или отговор на даден въпрос. Не използвайте само отворени въпроси. Затворените въпроси могат да помогнат за събирането на по-точна информация.

4. Питайте за лична информация на края на анкетата: Много от респондентите не се чувстват комфортно да отговарят на въпроси свързани с име, възраст, пол, средна заплата и т.н. Задайте тези въпроси на края на анкетата. По този начин респондентите вече са инвестирали време и усилия да попълнят анкетата и вероятността да се откажат е по-малка.

5. Бъдете кратки: Направете вашата анкета кратка и точна. Прекалено дълга анкета може да откаже респондентите. Дори може да отговарят на случаен принцип само, за да приключат с въпросите. Това довежда до неточна информация и резултати, както и до ненадеждност на цялото проучване.

6. Определете всички термини и абревиатури: Изключително важно е всеки въпрос да значи едно и също за всеки респондент. Всеки термин или дума, която е специфична за дадена сфера или имате съмнения относно популярността й, трябва да бъде определена и обяснена. По този начин предотвратявате различно интерпретиране на един и същи въпрос. Не предполагайте, че дадена абревиатура е позната на всички. Винаги определяйте абревиатурата, когато я споменавате за първи път. По възможност избягвайте абревиатури.

7. Използвайте правилния тип въпрос: Проучете кога да използвате матрица, скала или радио бутони; кога респондентите да имат право на един отговор и кога на повече от един. Тези детайли имат влияние върху статистическия анализ на резултатите, както и на качеството на събраната информация. (Да включим линк към блог пост: “Насоки при конструирането на въпроси в анкета”)

8. Проверете: Дайте анкетата си на поне двама човека, които да проверят за грешки. Прегледайте я заедно с тях, за да ви посочат неясни въпроси и/или отговори, непознати думи, термини или абревиатури. Въпросите трябва да предразполагат респондентите да дават информирани отговори.

9. Тествайте: Изпратете въпросника си до няколко от целевите респонденти. Проверете дали получавате двусмислени отговори или коментари. Това, че въпросът звучи смислено на вас, не означава, че е ясен и за другите.

10. Представяне: Формулирайте начална страница на вашата анкета, която да описва вас, целта на анкетата и на цялостното проучване. Предоставете информация за контакт. Уверете конфиденциалността на събраните данни.

Създайте вашата анкета сега на survey.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.